Hva er en Rotfylling?

post thumb
Tannbehandling
by Oliver/ on 19 Mar 2021

Hva er en Rotfylling?

En rotfylling, eller en endodonti, er en operasjon der nerven i tannroten fjernes. Hvordan gjøres en rotfylling? Først må et avdekkes om bakterieangrepet, karies, har gått gjennom tannemaljen og helt inn til tannen.

Når er rotfylling nødvendig?

Hvis karies-bakteriene har nådd inn til nervene i tannen, kan dette være svært smertefullt. En rotfylling kobler ut nerven som signaliserer at det er noe galt med tannen, og fjerner den eksisterende bakterieinfeksjonen.

En rotfylling er en god måte å bevare pasientens egne tenner på, og er vesentlig rimeligere enn å trekke tannen og sette inn en protese. Inngrepet tar imidlertid litt tid, og kan være.

Boring og fylling

Hvordan gjøres en rotfylling? Det første som gjøres, er å bore ut midten av tannen, slik at det som står igjen er tannbein og emalje, som ikke inneholder nerver eller blodkar.

Det neste man så gjør, er å trekke ut nervetrådene som var festet i bunnen av tannen. For rotfylling priser, og priser på andre inngrep, er det greit å se seg litt rundt, siden det kan være store variasjoner.

Etterbehandling av rotfylling

Når tannen er boret ut, og nervene fjernet, fylles alt igjen med en plastisk-keramisk sement. Er en rotfylling utført riktig, vil den gro fast i kjevebeinet, slik at du igjen kan tygge uten smerter.